Co se děje na Velharticích přes zimu?

Ač jsou Velhartice momentálně zasypány spoustou krásného sněhu, tak za jejich zdmi a v okolí panuje čilý pracovní ruch.

Intenzivně připravujeme novou interaktivní expozici pro rodiny s dětmi v bývalém hradním pivovaru. Výstava má název Krajina míru, pole války a pojednává o 30ti leté válce v jihozápadních Čechách se speciálním zaměřením na život a působení Martina Huerty, který si nechal na Velharticích postavit renesanční zámek. Plánované otevření výstavy pro veřejnost je 1. 5. 2021. Výstava už začíná nabírat reálných obrysů. Údržba hradu zatím pilně vyklízí původní výstavy, abychom nejdéle v únoru mohli začít s instalací nové.

Další oblastí, která nás jako správu i jako zaměstnance bude v příštích měsících vytěžovat je úprava a obnova hradního lesoparku. V současné chvíli probíhají základní projekční práce na tom, jak by měla vypadat zeleň v okolí hradu v příštích desetiletích.

S tím souvisí i praktická práce přímo na místě. Letos se nám také po mnoha letech snažení podařilo získat od Lesů ČR celou východní stráň pod hradem až k řece. Máme z toho velikou radost, zároveň je ale celý pozemek ve velmi zanedbaném stavu, takže postupně pracujeme na jeho čištění od popadaných a suchých stromů.

Poslední větší stavební úpravou, která by nás měla čekat v průběhu této zimy a na jaře příštího roku je celková rekonstrukce podpěrného systému příjezdového mostu do hradu. Vzhledem ke konstrukci to bude poměrně náročná operace pravděpodobně včetně zapojení jeřábu a zvednutí hlavního padacího mostu do hradu. V prvních lednových týdnech jsme proto pokáceli několik našich „hradních“ modřínů, které jsou v současné chvíli na pile, aby se z nich nechaly nařezat jednotlivé nové komponenty. O všech zajímavostech vás samozřejmě budeme pravidelně informovat na našem Fb profilu a našich webových stránkách.

Samozřejmě hledíme optimisticky i k nové sezóně a připravujeme nové návštěvnické programy, hned jak budeme moci otevřít. Z těch již tradičních to jsou jarní a podzimní dny Šumavského trojhradí. Letos na jaře na téma obrany a dobývání hradů, na podzim je pak plánované odívání, textil a vše co s tím ve středověku souviselo. Rádi bychom také zopakovali úspěšné letní oživení skanzenu v předhradí, a uspořádali odložené Štíty stříbrného lva. Věříme, že i letos s nám podaří vás příjemně překvapit…